Chłodnik ogórkowy z awokado
W upalne dni nic nie sprawdzi się tak dobrze na lunch lub kolację jak pyszny lekki kremowy chłodnik z ogórków i awokado. Znajdziemy w nim mnóstwo składników odżywczych, między innymi foliany i inne witaminy z grupy B, potas, wapń, cynk, kwasy omega-3, luteinę, a także witaminy E i K. Polecam serdecznie 🙂
Przepis na 2 porcje:
400ml maślanki naturalnej (lub mleka kokosowego – w wersji na mleku dajemy 2 sztuki awokado i sok z całej limonki)
4 ogórki gruntowe
1 dojrzałe awokado
1/2 pęczka świeżego koperku
1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
świeżo mielony pieprz
10 krewetek królewskich
1 łyżeczka masła
szczypta soli, białego pieprzu i pieprzu cayenne.
Ogórki i awokado obieramy i kroimy, koperek siekamy i wyciskamy sok z limonki. Wrzucamy warzywa do kielicha blendera, wlewamy maślankę/mleko kokosowe, dodajemy większość koperku (zostawiamy trochę do dekoracji), sok z limonki, olej lniany i przyprawiamy do smaku. Miksujemy i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy po 1-2 minuty z obu stron. Chłodnik nakładamy do miseczek, posypujemy koperkiem i dodajemy krewetki. Jeżeli nie jesteście fanami owoców morza, zamiast krewetek polecam łososia wędzonego na ciepło. Smacznego!