Pak choi z krewetkami

pak choi z krewetkami

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na lunch lub kolację, a lubicie kuchnię Dalekiego Wschodu, to mam coś dla Was 🙂 Przepysznie, zdrowo i do zrobienia w 5 minut! Kapusta pak choi (bok choy/kapusta chińska) to bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, witaminy K, folianów i innych witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, żelaza, cynku i manganu. Jak wszystkie rośliny z tej rodziny, tak i ona jest potężną bronią do walki z wolnymi rodnikami. Gęstością odżywczą bije na głowę większość warzyw 🙂 Polecam serdecznie!

Przepis na 1 porcję:
1/2 kapusty pak choi
10 krewetek królewskich
2 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Sezam prażymy na suchej patelni. Czosnek obieramy i siekamy, kapustę szatkujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, szklimy, dodajemy krewetki i podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy kapustę, wkruszamy chili, wlewamy sos sojowy i chwilę dusimy. Dodajemy sezam, mieszamy i nakładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *