Sałatka z truskawkami, serem blue i czekoladowym sosem
Młody szpinak, truskawki, ser blue i czekoladowy winegret – coś pysznego! Ta iście wiosenna i lekka sałatka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów 🙂 Dostarczy nam dziennej dawki witaminy C, folianów i żelaza. Ma cudowną moc antyoksydacyjną! Polecam serdecznie na lunch lub kolację.
Przepis na 1 porcję:
2 garści szpinaku
kilka truskawek
30-40g sera blue
kilka blanszowanych migdałów
świeżo mielony pieprz
Sos:
1 kostka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu.
Migdały i truskawki kroimy na ćwiartki. Migdały prażymi na suchej patelni, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z oliwą, octem i miodem. Na talerzu układamy szpinak, dodajemy truskawki, pokruszony ser, migdały i polewamy sosem. Smacznego!