Ciasto czekoladowe

vege ciasto czekoladowe

Nie planowałam dzisiaj żadnego wpisu, ale czuję potrzebę, by czym prędzej podzielić się z Wami tym przepisem 🙂 Nieskromnie napiszę, że to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam 😉 Do tego przygotowane wyłącznie na bazie składników roślinnych, bez dodatku tradycyjnego cukru, za to z wartościowym syropem daktylowym, bogatym w potas, wapń i magnez, a także witaminy z grupy B (zwłaszcza B6, foliany i PP). Proste, szybkie, lekkie i naprawdę pyszne!

Przepis na ciasto o średnicy 22cm:
110g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej)
30g mąki ryżowej (można pominąć i dodać więcej orkiszowej)
30g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub innej pełnoziarnistej)
30g surowego 100% kakao (lub karobu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
150ml mleka ryżowo-kokosowego (lub innego)
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki oleju kokosowego
150g syropu daktylowego (użyłam firmy BioPlanet).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, solą i wanilią przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, olej i syrop daktylowy. Dokładnie mieszamy. Wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jeżeli nie są, można wstawić gotową mieszankę na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej). Przelewamy je do miski z mąką i mieszamy rózgą tylko do połączenia składników (wskazane, by pozostało grudkowate). Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut, po 20 zmniejszając temperaturę do 160st.C. Jeden kawałek ciasta ma ok. 160kcal i to energia pełna cennych składników odżywczych. Smacznego!
Słodkiej niedzieli Kochani!

Komentarze: 2

  1. Magdalena G says:

    Jaka maka mogłabym zastapic orkiszowa? Czy mieszanka mak bezglutenowych byłaby ok? Potrzebuje zrobic ciasto dla synka, jest na diecie bez glutenu, cukru, mleka i jaj. Przepis wydaje sie idealny 🙂

    • Kamila Wrzesińska says:

      Mieszanka mąk bezglutenowych będzie jak najbardziej ok 🙂 Robiłam to ciasto na mące jaglanej i wyszło super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *