Ciasto czekoladowe
Nie planowałam dzisiaj żadnego wpisu, ale czuję potrzebę, by czym prędzej podzielić się z Wami tym przepisem 🙂 Nieskromnie napiszę, że to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam 😉 Do tego przygotowane wyłącznie na bazie składników roślinnych, bez dodatku tradycyjnego cukru, za to z wartościowym syropem daktylowym, bogatym w potas, wapń i magnez, a także witaminy z grupy B (zwłaszcza B6, foliany i PP). Proste, szybkie, lekkie i naprawdę pyszne!
Przepis na ciasto o średnicy 22cm:
110g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej)
30g mąki ryżowej (można pominąć i dodać więcej orkiszowej)
30g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub innej pełnoziarnistej)
30g surowego 100% kakao (lub karobu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
150ml mleka ryżowo-kokosowego (lub innego)
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki oleju kokosowego
150g syropu daktylowego (użyłam firmy BioPlanet).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, solą i wanilią przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, olej i syrop daktylowy. Dokładnie mieszamy. Wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jeżeli nie są, można wstawić gotową mieszankę na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej). Przelewamy je do miski z mąką i mieszamy rózgą tylko do połączenia składników (wskazane, by pozostało grudkowate). Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut, po 20 zmniejszając temperaturę do 160st.C. Jeden kawałek ciasta ma ok. 160kcal i to energia pełna cennych składników odżywczych. Smacznego!
Słodkiej niedzieli Kochani!
Jaka maka mogłabym zastapic orkiszowa? Czy mieszanka mak bezglutenowych byłaby ok? Potrzebuje zrobic ciasto dla synka, jest na diecie bez glutenu, cukru, mleka i jaj. Przepis wydaje sie idealny 🙂
Mieszanka mąk bezglutenowych będzie jak najbardziej ok 🙂 Robiłam to ciasto na mące jaglanej i wyszło super 🙂