Najprostsze i najlepsze domowe lody
W sezonie wiosenno – letnim lody to moja wielka żywieniowa słabość i biorąc pod uwagę fakt, że jak tylko robi się ciepło, bardzo często pada o nie pytanie z ust pacjentów, to chyba nie jestem w tym temacie wyjątkiem 🙂 Czy lody wpisują się w zdrowe odżywianie? Tak, jak najbardziej, pod warunkiem, że wybieramy te najlepszej jakości, naturalne, bez zbędnych syntetycznych dodatków, jemy je w rozsądnych ilościach i traktujemy jako przekąskę – czyli mały posiłek w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Jest jeszcze inna, zdrowsza opcja 🙂 LODY DOMOWE! Jeżeli jesteście w posiadaniu malaksera, to możecie mieć najlepsze lody własnej roboty na świecie 🙂 Polecam gorąco! Na początek wrzućcie do zamrażarki 3 dojrzałe banany bez skórki, za to w foliowej torebce. Już jutro będą gotowe do użycia!
Przepis na 2 porcje:
3 mrożone banany
2 łyżki zaparzonego espresso
1,5 łyżki syropu z agawy/daktylowego/klonowego/miodu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki prażonych i posiekanych orzechów pekan.
Przygotowujemy kawę. Banany wyjmujemy z zamrażarki, kroimy po skosie na 4-5 kawałków i wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli dodamy ciepłą kawę, to możemy od razu zacząć miksować, a jeżeli nie, to dajmy bananom chwilę (3 minuty) odtajać, by nie spalić silnika. U mnie miksowanie zajęło naprawdę chwilę i tylko raz w trakcie zsunęłam łyżką lody ze ścian naczynia malaksera. Gotowe lody nakładamy od razu do pucharków i posypujemy prażonymi orzechami. Zamiast kawy, można dodać 2 łyżki surowego 100% kakao, 1 kostkę posiekanej gorzkiej czekolady, szczyptę cynamonu i łyżeczkę syropu/miodu więcej. Powstaną pyszne lody czekoladowe 🙂 Smacznego!