Makaron z kurkami, pomidorkami i świeżym majerankiem

makaron z kurkami, pomidorkami i majerankiem

Strasznie słodko było ostatnio na blogu, więc przyszła pora by przełamać te tendecje 😉 Dawno nie dzieliłam się z Wami nowym pomysłem na makarony i czas to nadrobić! Niezmiennie je uwielbiam i nigdy nie pójdą w odstawkę 😉 Dziś w roli głównej kurki. Moje pierwsze w tym roku. Matka Natura pozwala nam się nimi delektować od czerwca do października. Będą gościć na moim talerzu jeszcze nie raz w tym sezonie. W potrawce z bobem, jajecznicy, czy risotto z suszonymi pomidorami. Może nawet uda mi się namówić Męża na pierogi z kurkami.. Mmmm.. Nikt nie robi lepszych!
Kurki cenię przede wszystkim za niezwykłe walory smakowe, ale i ich wartość odżywcza jest wyższa niż mogłoby się wydawać! Są bardzo dobrym źródłem tiaminy (B1) i niacyny (PP), witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i biorących udział w przemianach węglowodanów, białka i tłuszczu. 90-92% masy kurek to woda, więc jak się pewnie domyślacie, dostarczają znikomej ilości energii (ok. 25kcal w 100g). Ze względu na występującą w ścianach komórkowych grzybów chitynę, czyli polisacharyd zbliżony budową do celulozy, są przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej i w menu dzieci poniżej 3 roku życia.

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu (u mnie Casarecce Siciliane)
200g świeżych kurek
4-5 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
kilka gałązek świeżego majeranku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
sól morska/himalajska, świeżo mielony pieprz.
Kurki czyścimy pod bieżącą wodą, osuszamy i jeżeli mamy do czynienia z większymi sztukami, to kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, szklimy cebulę i wrzucamy kurki. Podsmażamy, a następnie dusimy w ich własnym sosie ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy wodę na makaron. Pomidorki kroimy na ćwiartki, listki majeranku odrywamy od gałązek (część zostawiamy do dekoracji), dodajemy do kurek i dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy sos, mieszamy i nakładamy na talerz. Na koniec posypujemy świeżym majerankiem. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *