Czekoladowy chia pudding :)
Jeżeli dopadnie Was ochota na coś słodkiego, to polecam gorąco czekoladowy pudding chia 🙂 Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia na II śniadanie lub podwieczorek. W małych ziarenkach szałwii hiszpańskiej kryje się mnóstwo niezbędnych do życia składników odżywczych! Są bardzo bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także kwasów omega-3 i błonnika pokarmowego, który oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza perystaltykę układu pokarmowego, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Przepis na 1 porcję:
2-3 łyżki nasion chia
1 kostka gorzkiej czekolady (min.70%)
1 łyżeczka surowego 100% kakao
2 łyżeczki miodu lub syropu daktylowego
1/2 szklanki mleka owsianego (może być inne)
szczypta soli
+opcjonalnie 1 łyżka likieru Baileys lub innego czekoladowego/kawowego (o ile pudding będziecie jeść po pracy i bez dzieci ;))
garść czereśni.
Czereśnie przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę miodu, kakao i czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec można dodać likier. Do pucharka wsypujemy nasiona, zalewamy ciepłym mlekiem czekoladowym, mieszamy i odstawiamy na min. 10 minut. Można schłodzić w lodówce, choć ja wolę jeszcze lekko ciepły. Na koniec dodajemy czereśnie i polewamy łyżeczką miodu. Smacznego!