Jaglanka kokosowa z truskawkami

SONY DSC

Dziś bardzo aromatyczna jaglanka kokosowo – orzechowa z truskawkami.

Kasza jaglana, pozyskiwana z łuskanego ziarna prosa, to jedna z najzdrowszych, bo najbardziej wartościowych kaszJest cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz krzemu – odpowiedzialnego między innymi za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, pomaga w walce z wiosennym katarem, poprawia odporność naszego organizmu. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Wszystkich jej zalet nie sposób wymienić
Truskawki, należące do grupy owoców jagodowych (obok malin, żurawiny, porzeczek, jagód, borówek), to mnóstwo witaminy C, beta-karotenu i wielu innych antyoksydantów, wspierających nas w walce z procesami starzenia. Są niskokaloryczne, pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową, działając alkalizująco, mają niski indeks glikemiczny. Wszystkie owoce jagodowe są na mojej liście „MUST EAT”.

Sezon na nasze polskie wkrótce się zacznie, a teraz posiłkuję się tymi z Hiszpanii 🙂

Przepis:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej (opłukać na sitku)
1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
1 łyżka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
kilka truskawek

Opłukaną kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy orzechy i wiórki, szczyptę soli, wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok.20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *