Kilka dietetycznych rad na Święta i przepis na czekoladowe muffiny

SONY DSC

Kochani, dziś kilka wskazówek na Święta i przepis dla fanów gorzkiej czekolady – pyszne i zdrowe muffiny 🙂

Na początek kilka wytycznych, które przydadzą się, by spędzić te Święta spokojnie i zdrowo:
• W dniu Wigilii jak i przez całe Święta staraj się jeść regularnie i w rozsądnych ilościach. Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny i śniadania. Pamiętaj, by nie robić przerw krótszych niż 2,5 i dłuższych niż 4 godziny, popijaj wodę małymi łyczkami między posiłkami.
• Przed kolacją wigilijną jak i przed świątecznym biesiadowaniem wypij przynajmniej pół szklanki wody, za to nie popijaj w trakcie jedzenia. Odczekaj ok. 40 minut zanim wypijesz coś po posiłku
(wodę/herbatę/kawę). Dzięki temu szybciej strawisz, unikniesz uczucia pełności w żołądku i wzdęć. To naprawdę ważne. Przekonaj się jak wiele zmienia w procesie trawienia!
• Wybieraj ze stołu to, co sprawi Ci najwięcej przyjemności, a zrezygnuj z tego z czego łatwo będzie Ci zrezygnować. Na pewno warto unikać sklepowych soków, napojów gazowanych i słodyczy, na rzecz wody i domowych wypieków.
• Każdy posiłek najlepiej zaczynać od warzyw/owoców, które szybko trawione zasilą wszystkie komórki Twojego organizmu w niezbędne składniki odżywcze i przyspieszą metabolizm, a nie
ugrzęzną na długo w żołądku z czymś ciężkostrawnym. Warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki któremu szybciej odczuwamy sytość, więc być może przy okazji zjesz
mniej innych potraw.
• Staraj się jeść wolno, delektuj się jedzeniem, niech to będzie prawdziwa chwila przyjemności i miło spędzonego czasu z rodziną. Dzięki temu organizm lepiej wykorzysta dostarczone mu
paliwo energetyczne. W ten sposób prawdopodobnie zjesz mniej i unikniesz niestrawności.
• Przypomnij sobie uczucie przejedzenia i zadaj pytanie, czy lubisz ten stan. Jedzenie jest ogromną przyjemnością dopóki dodaje nam energii, a nie ją odbiera!
• Dzień po Świętach warto zrobić sobie jednodniowe oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów zalegających w jelitach. Zaplanuj sobie dzień warzywno-owocowy. Można jeść wszystkie warzywa i owoce w postaci surowej, gotowanej, pieczonej, w formie zup, sałatek, koktajli i świeżo wyciskanych soków. Polecam serdecznie!
• Jestem zdania, że w Święta można jeść absolutnie wszystko co domowe i naturalne, tylko starać się zachować względny umiar, by mieć siłę na wieczorny świąteczny spacer z rodziną w blasku
migających światełek i gwiazd!

Przepis na 6 czekoladowych muffinów:
Składniki suche:
– 150g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody (albo pół na pół)
– 2 łyżki 100% kakao
– szczypta soli
Składniki mokre:
– 80ml syropu z agawy/klonowego/miodu
– 40ml oliwy
– 40g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
– 1 średniej wielkości burak obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
– 1 roztrzepane jajko
– 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Do rondelka wlewamy oliwę, syrop z agawy i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy startego buraczka, jajko i jogurt. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki i przekładamy ciasto do papilotek. Pieczemy 25 minut.

Kochani, życzę Wam Zdrowych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech ten czas będzie wypełniony miłością, spokojem i radością!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *