Krakersy z oliwkami – zdrowa alternatywa dla chipsów i nachosów :)

SONY DSC

Kochani, dziś zdrowa alternatywa dla chipsów, paluszków i nachosów, idealna na dzisiejszy wieczór! 🙂 Domowe krakersy z oliwkami – do zrobienia w kilka minut!

Podaję przepis na 8 sztuk:
1 szklanka mąki (może być pszenna, orkiszowa, żytnia, a dla bezglutenowców kukurydziana pół na pół z gryczaną)
3/4 łyżki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
2 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany jogurtowej/12%tł,/jogurtu greckiego
2 łyżki pokrojonych oliwek.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C. Mąkę mieszamy z solą, rozmarynem, czosnkiem, parmezanem i oliwą do uzyskania kruchego ciasta, następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Otrzymamy kulkę elastycznego i bardzo aromatycznego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto, posypujemy oliwkami i jeszcze wałkujemy, by oliwki w nie wcisnąć. Wycinamy krakersy, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu i jeszcze 2-3min. z termoobiegiem i grillem by ładnie się zrumieniły.
Polecam również krakersy w wersji z suszonym majerankiem zamiast rozmarynu i suszonymi pomidorami zamiast oliwek – są pyszne! Warto podać je z warzywną salsą z pomidorów lub papryki.
Smacznego!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Komentarze: 3

  1. Gosc says:

    Dobry wieczor, mam pytanko odnosnie krakersow – ciasto wyszlo mi troche gumowate, co moglam zrobic zle? Pozdrawiam

    • Kamila Wrzesińska says:

      Witam, kluczem do chrupkości tych krakersów jest grubość ciasta przed pieczeniem. Być może było za mało rozwałkowane i dlatego wyszło trochę gumowate. Ciasto nie powinno być grubsze niż 3mm. Pozdrawiam 🙂

      • Gosc says:

        Dzieki 🙂 sprobuje jeszcze raz w weekend

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *