Kokosowa zupa krem z kukurydzy i mango
Za oknem dziś wyjątkowo szaro. Nie wiem jak u Was, ale u mnie od rana leje jak z cebra. By nie dać się tej ponurej aurze, sprowadziłam słońce do kuchni i przygotowałam cudownie rozgrzewający, aromatyczny, gęsty kokosowy krem z kukurydzy i mango. Jeżeli lubicie nieco orientalne klimaty, to spróbujcie tej zupy koniecznie! Kryje w sobie nie tylko wspaniały smak, ale i niezwykłą moc antyoksydacyjną. Polecam gorąco! 🙂
Przepis na 2 porcje:
1 duże dojrzałe mango
1 słoiczek kukurydzy konserwowej (230g, polecam EkoWital)
1 mała puszka mleczka kokosowego (165ml)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 małej cebuli
1-2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
sok z 1 limonki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, curry, soli
kilka suszonych listków limonki kaffir (można pominąć)
1/4 posiekanej papryczki chili
świeża kolendra.
W garnuszku rozgrzewamy olej. Imbir, czosnek i cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do garnka i szklimy. Dodajemy sos sojowy i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Wlewamy trochę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Mango obieramy i kroimy, wrzucamy do garnka razem z listkami kaffir, wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku gałką, kardamonem, curry i szczyptą soli. Gotujemy kilka minut i miksujemy na krem. Przed miksowaniem wyławiamy listki limonki. Nakładamy do miseczek, posypujemy chili i kolendrą.
Uwielbiam ją. Jedna z najlepszych! 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 I dziękuję za komentarz :*****