Koktajl z pieczonych jabłek i dyni

Dynię uwielbiam i korzystam z jej dobrodziejstw póki jest tak łatwo dostępna, niedroga i pyszna! Jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu, a także dobrym źródłem witaminy E, co czyni z niej skutecznego pogromcę wolnych rodników! Im kolor miąższu bardziej intensywny i pomarańczowy, tym wyższa wartość odżywcza. Dynia jest bardzo dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza, miedzi i jodu, a także witamin z grupy B, w tym folianów. Pieczona i duszona jest wspaniałym lekkostrawnym źródłem dobrej energii, stawia na nogi, nie obciąża układu pokarmowego. Polecam w trakcie, jak i po infekcji. Można ją wprowadzić do codziennego menu maluchów już po ukończeniu 6 miesiąca życia. Gruba, solidna skóra dyni, chroni jej miąższ przed zanieczyszczeniami występującymi w glebie i uniemożliwia przedostanie się środków ochrony roślin do wewnątrz. Mogłabym zostać jej ambasadorką 😉

Dziś mam dla Was przepis na pastelowy jesienny koktajl z dynią i pieczonymi jabłkami w roli głównej. Jest cudownie aksamitny, słodki i gęsty. Daje uczucie sytości na długo! Polecam 🙂

Przepis na 1 porcję:
1/4 dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki
250ml mleka owsianego
oliwa z oliwek do posmarowania dyni
szczypta soli himalajskiej i cynamonu
3 daktyle bez pestek
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka siemienia lnianego
1 plaster świeżego obranego imbiru.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej dynię i jabłka. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Już upieczone „skarby” jesieni przekładamy do naczynia blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!

koktajl z pieczonych jabłek i dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *