Kolory jesieni czyli pieczona dynia i sok z buraków

sok z buraka

Pieczona dynia jest słodka i rozpływa się w ustach! Warto upiec jej więcej i wykorzystywać na kilka różnych sposobów 🙂 Do sałatki, na kanapki, do ciasta na muffiny! Przed pieczeniem można posmarować odrobiną oliwy lub pasty tahini, posypać cynamonem lub kardamonem! Polecam 🙂
Nagrzejcie piekarnik do 180st.C i wstawcie dynię na 30-40 minut.
Upieczoną można rozgnieść widelcem, wymieszać z ricottą, przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli, posypać uprażonymi pestkami dyni i mamy wspaniałą pastę na kanapki lub do wrapów.

Przepis na pastę z dyni:
200g pieczonej dyni
50g sera ricotta
łyżeczka oliwy
szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli.
Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem.

pieczona dynia

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *