Krem z pieczonej marchewki i jabłka

Krem z pieczonej marchewki

Dziś mam dla Was obiecany wczoraj przepis na krem z pieczonej marchewki i jabłka. Pyszny, lekkostrawny, rozgrzewający i pełen wspaniałych wartości, w tym beta-karotenu 🙂 To najbardziej znany i aktywny związek z całej rodziny karotenoidów. Jest potężnym antyoksydantem, a także prekursorem witaminy A. Jeżeli chcecie mieć piękną skórę i silny układ immunologiczny, to pilnujcie by w Waszym codziennym menu nie brakowało warzyw i owoców w kolorach od żółtego, przez pomarańczowy do czerwonego. Szpinak, sałata i brokuły, choć zielone, również są jego doskonałym źródłem!

Przepis na 2 porcje:
6 marchewek
1 duże lub 2 małe jabłka
1 czerwona cebula
2-3 plasterki korzenia imbiru
mielony cynamon i starta gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
1 łyżka octu balsamicznego (ilość zależy od gatunku jabłek. Jeżeli będą słodkie, to ocet jest tu wspaniałym dodatkiem, jeżeli natomiast użyjecie kwaśnej odmiany, to ocet najlepiej pominąć).
Szczypta soli himalajskiej
2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Marchewki obieramy i kroimy w słupki, jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy oliwą, syropem/miodem, oprószamy cynamonem i gałką muszkatołową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie obieramy, kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną w rondelku oliwę cebulę z imbirem. Podsmażamy, dolewamy troszkę wody i dusimy. Marchewki z jabłkami wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do rondelka z powstałym w wyniku pieczenia sokiem z jabłek, dolewamy wodę i gotujemy ok. 10 minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, octem balsamicznym i syropem lub miodem. Miksujemy, nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami dyni. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Aga says:

    Właśnie zrobiłam -jest pyszna! I ta nuta pieczonego jabłka i cynamonu:) Takiej dobrej marchewkowej nie jadłam. Super !

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę, że smakowała! Dziękuję za komentarz! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *