Tartaletki z daktylowo-czekoladowym kremem – bez pieczenia!
Kochani, mam dziś dla Was Superfood na słodko 🙂 Pyszne tartaletki, do zrobienia w kilka minut, nie wymagające pieczenia, z bardzo bogatych pod względem wartości odżywczych składników.
Orzechy to znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy E i magnezu. Ziarna kakaowca są skarbnicą magnezu, potasu, żelaza, a także antyoksydacyjną bombą o niezwykłej sile rażenia. Daktyle natomiast dostarczają ogromnej ilości potasu, sporej dawki beta-karotenu, a także witamin z grupy B i magnezu. Dodatek wiórków kokosowych i płatków owsianych sprawia, że tartaletki pełne są dobroczynnego błonnika pokarmowego, który pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Sok z pomarańczy to natomiast źródło witaminy C, folianów i wapnia.
Dzięki takiej wartości odżywczej nasz organizm pracuje na „wysokich obrotach”, efektywnie zużywa dostarczaną mu energię, a wszystkie procesy biochemiczne przebiegają prawidłowo.
Co tu dużo pisać – po prostu polecam z całego serca 😉
Przepis na 4 tartaletki (o śr. 10cm):
Spód:
50g orzechów nerkowca
50g wiórków kokosowych
25g płatków owsianych
4 daktyle (u mnie świeże, ale mogą też być suszone)
1 łyżeczka 100% kakao
1 łyżeczka masła orzechowego
szczypta soli himalajskiej.
Krem:
10 daktyli
sok z 1/2 małej pomarańczy
2 łyżki 100% kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
100g gorzkiej czekolady (min.70%).
Na wierzch:
Garstka posiekanych pistacji
Kawałek skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cukru kokosowego.
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy, przerywając kilka razy rozdrabnianie i zgarniając masę ze ścianek naczynia. Foremki smarujemy odrobiną oleju i wylepiamy je masą. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W międzyczasie gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Daktyle, kakao, cynamon i masło orzechowe umieszczamy w naczyniu malaksera, wlewamy sok z pomarańczy i miksujemy. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Sparzoną skórkę z pomarańczy kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy chwilkę, posypujemy odrobiną cukru i podlewamy wodą. Foremki wyjmujemy z lodówki, nakładamy na spód łyżką przygotowany krem, dekorujemy pistacjami i skórką z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Smacznego!