Kruche ciasteczka orkiszowe

SONY DSC

Kochani, dziś obiecany wcześniej przepis na pyszne ciasteczka orkiszowe. Idealne na pochmurne popołudnie z kawą i książką w pakiecie 🙂 Nadzienie można spokojnie pominąć. Same kruche smakują wyśmienicie 🙂

Przepis na 12 pojedynczych ciasteczek:
Ciasto:
150g mąki orkiszowej jasnej
50g cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)
2 łyżki surowego 100% kakao
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
40g syropu daktylowego
70g schłodzonego oleju kokosowego.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, cukrem, kakao, wanilią i solą. Dodajemy syrop daktylowy i olej. Wyrabiamy ciasto, lepimy kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 15 minut w zamrażarce (albo ok. 30 minut w lodówce). Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C. Schłodzone ciasto wałkujemy lub ugniatamy palcami i wycinamy (np. szklanką) z niego okrągłe ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Nadzienie:
40g białej czekolady (u mnie wegańska ekologiczna z wanilią Bourbon)
1 łyżka mielonych wiórków kokosowych
1 łyżka mleka kokosowego (może być inne).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z wiórkami i mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Na upieczone, przestudzone ciasteczka nakładamy po łyżeczce nadzienia i przykrywamy drugim. Smacznego!

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *