Makaron ryżowy z warzywami w delikatnie słodkim sosie curry

SONY DSC

Zdrowa kuchnia jest znacznie prostsza i mniej czasochłonna niż tradycyjna. Przygotowanie ciepłego, głównego posiłku nie zajmuje mi zazwyczaj więcej niż 15 minut 🙂 Coś jeść trzeba, prawda? A skoro już i tak musimy poświęcić chwilę uwagi jedzeniu, czemu by nie poświęcić tego czasu z wyrazem troski i dbałości o swój organizm? Jedząc pysznie a przy okazji zdrowo? Stabilizując mimochodem masę ciała na właściwym poziomie? 🙂 Zachęcam Was do tego gorąco! To gra warta świeczki 😉

Żółta delikatna cukinia, słodka czerwona cebula, młoda marchew, rodzynki i makaron ryżowy oblepione pysznym sosem curry, to moja dzisiejsza propozycja 🙂 Polecam serdecznie!

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu ryżowego
1/2 żółtej cukinii
3 małe młode marchewki
1 mała czerwona cebula
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu daktylowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki przyprawy curry
szczypta soli.
Umyte, obrane warzywa kroimy w dowolny sposób. Na patelni rozgrzewamy olej i w pierwszej kolejności szklimy cebulę (posypujemy szczyptą soli). Po 2-3 minutach dorzucamy marchew, następnie cukinię i chwilę dusimy. Dodajemy rodzynki, przyprawiamy curry, mieszamy, następnie wlewamy ocet, syrop i sos sojowy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 5 minut, odcedzam i przelewam zimną wodą). Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *