Kaszotto z kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

kaszotto z kurkami

Jedzenie jest naszym paliwem. Zdrowe – najlepszym lekarstwem. Niezdrowe – trucizną działającą powoli, cichutko, podstępnie. Nie dramatyzuję, nie przesadzam. Takie są fakty. Wpływ odżywiania na nasze zdrowie jest olbrzymi. Kto jest za nie odpowiedzialny? My sami. Przykro mi, że nie uczymy się na błędach, nie wyciągamy wniosków. Fatalne skutki spożywania wysoko przetworzonego jedzenia od lat możemy obserwować w społeczeństwie amerykańskim. Studiowanie wyników badań klinicznych nie jest w tym przypadku niezbędne. „Efekty” widać gołym okiem. O tym, że przetworzone jedzenie pozbawione jest niezbędnych do życia składników odżywczych, a „w zastępstwie” nafaszerowane syntetycznymi dodatkami, odbieranymi przez nasz organizm jako toksyny, pisałam wielokrotnie i jeszcze nie raz napiszę 🙂 Wierzę, że za każdym razem kiedy o tym wspominam, choć jedna osoba podejmuje właśnie decyzję o zmianie sposobu odżywiania na całe życie!

Kochani, dziś mam dla Was przepis na przepyszne kaszotto! Z kurkami, młodym szpinakiem i suszonymi pomidorami 🙂 Bez zbędnych dodatków. Proste i szybkie, a pełne dobroci 🙂 Kryje w sobie niezwykłą moc antyoksydacyjną i ogrom składników odżywczych! Znajdziemy w nim m.in. rutynę, beta-karoten, likopen, pirogalol, witaminę C, z grupy B, E, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i siarkę.

Przepis na 1 porcję:
60g suchej kaszy gryczanej niepalonej
1 mała młoda cebula
200g kurek
50g liści młodego szpinaku
2-3 kawałki suszonych pomidorów
1 łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
kilka listków świeżego majeranku lub 1/2 łyżeczki suszonego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Kurki i szpinak myjemy pod bieżącą wodą, następnie suszymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory w paseczki, większe egzemplarze kurek na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Przyprawiamy odrobiną soli i szklimy. Dodajemy kurki i suszone pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie wrzucamy kaszę do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Na patelnię dodajemy szpinak, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy do czasu aż liście szpinaku „zwiędną”, a część powstałego sosu odparuje. Odcedzamy kaszę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i nakładamy na talerz. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *