Linguine z botwiną w sosie z mascarpone

Linguine z botwiną w sosie z mascarpone

Dziś włoski makaron pochodzący z Ligurii! Linguine z botwiną w sosie z mascarpone 🙂 Prosty, szybki i boski w smaku! Botwina to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest lekkostrawna i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Jest także źródłem witaminy C, żelaza i pektyn – rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, która ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego polecam szczególnie parom przygotowującym się do ciąży, kobietom w ciąży jak i wszystkim zestresowanym! 🙂 Na botwinę powinni uważać chorujący na dnę moczanową i kamicę nerkową, ale w rozsądnych ilościach także w ich diecie może się znaleźć.

Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu linguine (ew. tagliatelle)
1 pęczek botwiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
1 łyżka śmietany 10-12%tł.
1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu.
Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni, wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy. Dodajemy botwinkę, dusimy, przyprawiamy gałką i solą. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do botwinki dodajemy mascarpone i śmietanę, rozprowadzamy i wlewamy łyżkę wody z gotującego się makaronu. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, posypujemy startym parmezanem, przyprawiamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarze: 2

  1. Marta says:

    Można przepis?

    • Kamila Wrzesińska says:

      Uzupełnione 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *