Makaron z bobem i bazyliowo-miętowym pesto

makaron z bobem

Bób już jest! Świeży, młodziutki, prosto z targu! Szukałam od jakiegoś czasu w rozsądnej cenie i dziś znalazłam. W takiej odsłonie dobrze smakuje i na ciepło i na zimno. Fajny obiad na wynos – do pudełka, na piknik. Wszystkim miłośnikom bobu serdecznie polecam 🙂

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu penne
1 szklanka bobu
sól, pieprz, skórka otarta z cytryny
Pesto:
garść listków bazylii
garść listków mięty
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Do podania pomidorki koktajlowe lub malinowy.
Bób płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Odcedzamy i obieramy. Miksujemy wszystkie składniki na pesto. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy łyżkę pesto i bób. Delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerz z pomidorkami i przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *