Makaron z cukinią i groszkiem w mleczku kokosowym – nie tylko dla wegan!

makaron z cukinią i groszkiem w mleczku kokosowym

Dzisiejsza propozycja to makaron z cukinią i groszkiem w mleczku kokosowym, czyli obiadokolacja w 15 minut 🙂 W 100% z produktów roślinnych 🙂

Podaję przepis na 2 porcje:
– 160g suchego makaronu
– 2 garści zielonego groszku
– 1/2 małej cukinii
– 1 mała czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
– 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
– 1 mała puszka mleczka kokosowego
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka oliwy
– szczypta soli i pieprzu.

Na patelni szklimy czerwoną cebulkę, dodajemy czosnek, następnie cukinię i dusimy pod przykryciem. Dodajemy zielony groszek (mrożony), przyprawiamy szczyptą soli i dodajemy mleczko kokosowe z rozprowadzoną w nim czerwoną pastą curry. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Prażymy na suchej patelni orzechy nerkowca. Odcedzony makaron mieszamy z warzywami w sosie, posypujemy orzechami, szczypiorkiem i gotowe. Do tego dania pasują zarówno klasyczne makarony z pszenicy durum jak i ryżowe lub sojowe. Jakbyście nie mieli pomysłu co na szybki obiad po pracy, to polecam gorąco! Jest pysznie i lekko! I nawet moja córa, która fanką cukinii nie jest, zjadła ją dziś ze smakiem!
Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *