Makaron ze szparagami i groszkiem
Warzywa to nasze paliwo doskonałości. Zielone pod względem wartości odżywczej są bezkonkurencyjne! Tworzą prawdziwą brygadę przeciwzapalną, a co za tym idzie przeciwnowotworową i przeciwmiażdżycową. Stymulują procesy detoksykacji i regeneracji naszego organizmu. Są bezcennym źródłem folianów, żelaza i beta-karotenu. Dostarczają wielu różnych fitozwiązków, które wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają. Działają synergicznie. Bez wątpienia powinny stanowić bazę naszego codziennego menu.
Moja dzisiejsza propozycja to prosty pomysł na makaron w obłędnym zielonym sosie. Do zrobienia w kilka minut! Polecam gorąco 🙂
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu
6-8 zielonych szparagów
2 garści zielonego groszku (może być mrożony)
100ml mleka kokosowego lub ryżowo-kokosowego
garstka listków świeżej bazylii
garstka listków świeżej mięty
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Warzywa myjemy, od szparagów odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na pół. Czosnek obieramy i kroimy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, w połowie gotowania dodajemy połówki szparagów bez główek, na garnku z gotującym się makaronem ustawiamy sitko i gotujemy na parze groszek i połówki szparagów z główkami. Połowę zblanszowanego groszku miksujemy z mlekiem kokosowym, bazylią, miętą, czosnkiem i oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron nakładamy na talerz, dodajemy ugotowane na parze warzywa i polewamy zielonym sosem. Posypujemy szczyptą pieprzu. Smacznego!
Wygląda pysznie!