Tarta czekoladowa z truskawkami
Co powiecie na słodki początek tygodnia? 🙂 Jest lato, są wakacje i sezon na owoce jagodowe w pełni! Truskawki i gorzka czekolada to smakowy i antyoksydacyjny duet doskonały. Polecam gorąco!
Przepis na tartę o średnicy 24cm:
Spód:
150g mąki pszennej/orkiszowej (najlepiej 120g jasnej+30g razowej)
80g oleju kokosowego
3 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)/trzcinowego
1 łyżka surowego 100% kakao
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody.
Krem:
350ml mleka kokosowo-ryżowego lub kokosowego
100g gorzkiej czekolady (min.70%)
1 łyżka syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko.
Wierzch:
400g pokrojonych w plasterki truskawek.
Przesianą mąkę mieszamy z ksylitolem i kakao, dodajemy olej kokosowy, żółtko i łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto. Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy (min. 30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażarce). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190st.C i wstawiamy do niego schłodzone ciasto na 15 minut. Do garnuszka wlewamy 250ml mleka, zagotowujemy, dodajemy syrop, wanilię, olej i połamaną czekoladę. Mieszamy i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Pozostałe 100ml mleka mieszamy w szklance z żółtkiem i mąką ziemniaczaną i wlewamy powoli do garnuszka z czekoladą. Mieszamy, rozprowadzamy rózgą lub łyżką. Jeszcze ciepły krem czekoladowy wylewamy na upieczony spód, wyrównujemy i układamy truskawki. Tartę chłodzimy w lodówce min. 2 godziny. Smacznego!
wygląda wybornie
A jak smakuje! 😉 Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂