Pyszne placuszki owsiane z borówkami i wanilią
Dziś mam dla Was prosty przepis na zachwycające słodkie puszyste placuszki, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam 😉 Często do nich wracam. Zmieniają się tylko owoce jakie do nich dodaję. O wartości odżywczej płatków owsianych pisałam wielokrotnie. Co do tego, że sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu, chyba nikt nie ma wątpliwości 🙂 Dajcie znać czy Wam też przypadły do gustu!
Przepis na 1 porcję:
4 łyżki płatków owsianych
100ml mleka owsianego
1 jajo
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
garść borówek
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka syropu daktylowego/z agawy/klonowego/miodu do podania.
Płatki wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę do napęcznienia (mogą stać dłużej, można je przygotować dzień wcześniej wieczorem i wstawić na noc do lodówki). Po godzinie dodajemy sól, proszek, wanilię i mieszamy. Wbijamy jajo i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy po 2-3 minuty z obu stron aż do lekkiego zrumienienia (najlepiej pod przykryciem). Smacznego!