Muffinki bananowo-daktylowe na dobry początek weekendu!
Co piątek przygotowuję na weekend słodką przekąskę do kawki. Tosia jak większość dzieci lubi słodki smak, ale doskonale wie jak sklepowe słodycze i wyroby cukiernicze są niezdrowe – pełne cukru (a co gorsze syropów glukozowo-fruktozowych i innych), tłuszczów trans i różnych syntetycznych dodatków. Wspólnie na ten temat czytamy, żebym nie była jedynym źródłem informacji. Dzieci potrzebują „zewnętrznych” autorytetów i konkretnych argumentów. Powiedzenie, że tego nie jemy, bo jest niezdrowe, zwykle nie wystarcza i nie jest przekonujące. Widok uśmiechniętej buzi zajadającej zdrowe słodkości i pytającej ze zdziwieniem jak to się stało, że to takie słodkie, bardzo mnie cieszy 🙂
Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na zdrowe muffinki. Źródłem ich słodyczy są jedynie daktyle i banan 🙂
Przepis na 6 muffinków:
80g mąki pszennej
50g mąki owsianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka otrębów owsianych
6 daktyli
1 dojrzały banan
100ml napoju owsianego lub mleka
2 kostki gorzkiej czekolady min.70%
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajo.
Piekarnik nagrzej do temp 180st.C. Zmiksuj banana, daktyle i napój owsiany/mleko. Przelej do miski, wbij jajo, dodaj masło orzechowe i oliwę, wymieszaj. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj dwa rodzaje mąki, dodaj otręby i proszek do pieczenia. Połącz składniki mokre i suche, dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do papilotek i piecz 20-25 minut.
Smacznego i cudownego weekendu Kochani!
Czy można pominąć masło orzechowe lub czymś je zastąpić?