Muffinki marchewkowo – gruszkowe

SONY DSC

Kochani, polecam na weekend do kawki pyszne, słodkie muffinki marchewkowo – gruszkowe! Nie są wielkich rozmiarów – takie w sam raz. Przynajmniej można przemycić trochę warzyw i owoców tym, którzy odmawiają współpracy w kwestii zdrowego jedzenia 🙂

Lubię robić muffinki, bo zajmuje to zwykle kilka minut i nie trzeba wyciągać i brudzić żadnych kuchennych sprzętów 😉
Do tego przepisu użyłam ksylitolu, który z powodzeniem można zastąpić cukrem trzcinowym. Ksylitol do wypieków polecam przy insulinooporności lub cukrzycy, ponieważ nie nadwyręża tak trzustki jak cukier (ma niski indeks glikemiczny). Przy okazji w 100g ma 240kcal, w porównaniu do 405kcal w tej samej ilości cukru. Ksylitol ma jeszcze jedną przewagę nad cukrem. Nie jest pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Tak czy inaczej te 240kcal nie są wartościową energią dla naszego organizmu, dlatego warto zachować umiar 🙂

Przepis na 6 sztuk:
80g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej razowej
80g ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 gruszka
1 marchewka
1 jajo
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka jogurtu greckiego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. C. Marchewkę i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce do miski, odsączamy z nich sok, następnie wbijamy jajo, dodajemy olej i jogurt, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol, proszek i przyprawy. Łączymy zawartość obu misek i przekładamy łyżką do papilotek. Pieczemy ok. 35 minut. Jeden muffinek ma 165kcal.

Smacznego i udanego weekendu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *