Zielony makaron z pieczarkami

SONY DSC

Pozostając wierna miłości do kuchni włoskiej, przedstawiam kolejną propozycję na obiad 🙂 Prosty, zdrowy, lekki i nieprzyzwoicie dobry makaron z pieczarkami i szpinakowym pesto! Mam nadzieję, że sprawdzicie ten przepis 🙂

Co do tego, że szpinak jest zdrowy, to raczej nie mamy wątpliwości, natomiast pieczarki traktujemy trochę po macoszemu. A szkoda. Warto spojrzeć na nie z nowej perspektywy 🙂 Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, w tym folianów, potasu, magnezu, selenu, miedzi oraz żelaza. Wspierają układ immunologiczny, chroniąc nas zarówno przed infekcjami jak i rozwojem komórek nowotworowych. A to za sprawą antyoksydacyjnego selenu, jak i należącego do polifenoli związku o nazwie pirogalol. Dodatkowo odkwaszają, są bardzo niskokaloryczne, a ich indeks glikemiczny wynosi 10. Czego chcieć więcej? 🙂

Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu (u mnie Bavette, może być Linguine/Tagliatelle)
300g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego parmezanu
1 łyżka pistacji
1 łyżeczka oliwy/oleju kokosowego/masła klarowanego
szczypta soli
Pesto szpinakowe:
2 garści liści szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 starty na tarce ząbek czosnku
1 łyżeczka startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu.
Pieczarki i czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy czosnek, szklimy, dodajemy pieczarki, przyprawiamy szczyptą soli, podlewamy wodą i dusimy. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy 2 łyżki pesto, mieszamy i dodajemy pieczarki. Na talerzach posypujemy posiekanymi pistacjami i parmezanem. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Sylwia says:

    Mam pytanko odbosnie pieczarek.
    Czy nalezy je obierac? Czy nalezy sparzyc wrzatkiem i dac im popływać zeby pozbyc się zarazkow ze sklepowej półki ? A moze zimna wody wystarczy?
    Bede wdzieczna za wyjasnienie jak to jest z tymi naszymi poeczarkami 🙂

    • Kamila Wrzesińska says:

      Pieczarek nie trzeba obierać ani sparzyć wrzątkiem, wystarczy tylko dokładnie umyć po bieżącą wodą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *