Naleśniki orkiszowe z jagodami i polewą czekoladową
Jedliście już świeże jagody w tym roku? Te leśne skarby to pełne antyoksydantów owoce zdrowia i młodości! Lipiec to ich miesiąc 🙂 Są źródłem witaminy E, C, folianów, beta-karotenu i antocyjanów. Świetnie wpływają na wzrok, układ krążenia i perystaltykę jelit (w 100g mają 3,2g błonnika pokarmowego). Polecam gorąco!
Kochani, dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne naleśniki w wersji 100% roślinnej 🙂
Przepis na 2 naleśniki:
Ciasto:
2/3 szklanki mleka owsianego
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 500
szczypta soli i mielonej wanilii
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam BIO Amylon).
Sos czekoladowy:
2 łyżki surowego 100% kakao
2 łyżki syropu daktylowego
1,5 łyżki mleka owsianego
1 łyżka oleju kokosowego.
Dodatkowo:
duża garść jagód (ok. 150g)
1 łyżeczka oleju kokosowego.
W misce mieszamy mleko i wodę, dodajemy sól, wanilię i proszek. Wsypujemy powoli mąkę jednocześnie mieszając powstające ciasto rózgą. Odstawiamy na 15 minut. Do rondelka wsypujemy kakao, dodajemy pozostałe składniki na sos, delikatnie podgrzewamy i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozprowadzamy pędzelkiem olej i rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Gotowe smarujemy sosem czekoladowym, dodajemy jagody, zawijamy, dekorujemy resztą sosu i owocami. Smacznego!
Są pyszne! Polewa robi swoje, zostały zjedzone szybciej, niż trwało ich zrobienie 😉
Aaaa, jakże się cieszę! 🙂 :*
Wyglądają obłędnie 🙂
🙂 Smakują jeszcze lepiej 😉 Dziękuję!