Pełnoziarniste muffiny o smaku chałwy

razowe muffiny o smaku chałwy

Jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego i lubicie chałwę, to zróbcie koniecznie te muffiny 🙂 Tak smakują, że ciężko się od nich oderwać, do tego pięknie pachną! Przyznaję – mam do nich słabość! Polecam serdecznie 🙂

Przepis na 6 muffinów:
Suche składniki:
115g mąki orkiszowej razowej typ 2000/mąki pszennej typ 1850/mąki gryczanej
75g ziaren białego sezamu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mokre składniki:
100ml mleczka kokosowego (ok. 80% kokosa)
8 łyżek syropu z agawy/daktylowego/klonowego/płynnego miodu
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z limonki lub cytryny
migdały w płatkach do ozdoby.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Ziarna sezamu mielimy w młynku do kawy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Do naczynia blendera wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pozostałe mokre składniki, miksujemy i przelewamy do miski. Mieszamy łyżką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy łyżką ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy na środkowej półce bez termoobiegu ok. 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *