Penne z brokułami i łososiem, czyli pełnowartościowy obiad w 10 minut!
Kochani, dziś kolejna propozycja dla wielbicieli kuchni włoskiej! Jest baaardzo smacznie, lekko i odżywczo!
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu penne
50g łososia wędzonego na ciepło
4-5 różyczek brokuła
kawałek łodygi brokuła
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju kokosowego/oliwy
szczypta soli morskiej/himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu (u mnie czerwony).
Kroimy drobno cebulę i łodygę brokuła, a różyczki dzielimy na mniejsze cząstki. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i łodyżkę, oprószamy solą i podlewamy odrobiną wody, dodajemy orzechy i dusimy na wolnym ogniu. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, w połowie gotowania dodając różyczki brokuła. Odcedzony makaron z brokułami mieszamy z zawartością patelni, dodajemy kawałki wędzonego łososia, przyprawiamy pieprzem i gotowe. Całość zajmie Wam dosłownie 10-12 minut!
Smacznego i miłego weekendu!