Placki z ricotty z sokiem marchewkowym!

SONY DSC

Goszczą u Was czasem placki? Na weekendowe śniadanie czy raczej w porze obiadu? 🙂
Polecam pyszne placuszki z ricotty, które pomarańczowy kolor i delikatną słodycz zawdzięczają marchewce 🙂

Podaję przepis na 2 porcje (8 sztuk):
6 czubatych łyżek mąki orkiszowej/pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 op. sera ricotta (125g)
1 jajo
2 daktyle bez pestek i skórki
1/2 szklanki wyciśniętego z marchewek (2-3 szt.) lub jednodniowego soku marchewkowego
2 łyżeczki oleju kokosowego/klarowanego masła.
Mąkę przesiewamy z cynamonem i szczyptą soli. Ricottę miksujemy z żółtkiem, daktylami, łyżeczką oleju i sokiem z marchewki. Ubijamy białko i dodajemy do masy. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni, łączymy suche i mokre składniki, nakładamy ciasto łyżką na patelnię i smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Jedna sztuka ma ok. 100kcal. Do podania syrop klonowy/owoce/jogurt naturalny.
Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *