Pyszne ciasteczka „Pieguski” z pomarańczową nutą!

SONY DSC

Dziś banalnie proste owsiane „Pieguski” z nutą pomarańczy. W jednym ciasteczku jest 1,8g błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest mieszaniną różnego rodzaju związków pochodzenia roślinnego, które są oporne na działanie enzymów trawiennych i jako niestrawione resztki trafiają do jelita grubego, gdzie są częściowo hydrolizowane przez bakterie. Nie mamy możliwości trawienia błonnika, co znaczy, że nas nie odżywia. Nie odżywia, ale przechodząc przez układ pokarmowy wykonuje po drodze wspaniałą robotę i odgrywa niezwykłą rolę w zachowaniu zdrowia i profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych. Obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca, reguluje poziom glukozy, spowalniając jej uwalnianie do krwiobiegu chroniąc przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu II, pobudza ruchy perystaltyczne jelit zachowując je w dobrej kondycji i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, a do tego bierze udział w procesie detoksykacji.

Przepis na 10 ciasteczek:
1 szklanka mąki owsianej
2 łyżki nasion chia
8 szt. daktyli (świeżych lub wcześniej namoczonych)
2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
1 łyżka masła orzechowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka mielonej kory cynamonu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Mąkę przesiewamy z cynamonem, dodajemy nasiona chia i skórkę otartą z pomarańczy. Z daktyli wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. W małej miseczce rozgniatamy daktyle i mieszamy je z olejem, masłem orzechowym i sokiem z pomarańczy. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Otrzymujemy elastyczną kulę ciasta, z której odrywamy kawałki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *