Przepis na lniany twarożek
Kochani, dziś prozdrowotny hit, który polecam każdemu i o którego właściwościach można by pisać eseje! Podwójnie „lniany” twarożek o cudownym orzechowym smaku z dodatkiem oleju i nasion lnu w dwóch wersjach – wytrawnej z awokado i rukolą i na słodko z miodem i ziarenkami granatu. Pamiętajcie by tłoczony na zimno olej lniany był przechowywany w ciemnej butelce i w lodówce, a siemię lniane mielone na krótko przed spożyciem. Tylko w ten sposób dostarczymy kwasu alfa linolenowego (niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego omega 3), który w towarzystwie aminokwasów siarkowych zawartych w twarożku (może być także serek wiejski lub jogurt naturalny) jest prawie w 100% przyswajany przez organizm. Pionierką badań na ten temat była wybitna niemiecka biochemik dr Johanna Budwig.
Takie kanapki polecam zwłaszcza kobietom w ciąży i mamom karmiącym, osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, depresję, z problemami skórnymi (sucha skóra, łuszczyca, egzemy), parom przygotowującym się do ciąży, a także kobietom w okresie menopauzy lub z objawami Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego (fitoestrogeny z nasion lnu i ziaren granatu potrafią zdziałać cuda). Jednym słowem wszystkim 🙂
Smacznego!
Przepis na twarożek:
100g chudego sera białego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju lnianego.
Rozgniatamy widelcem, mieszamy i gotowe.
Mam pytanko-kupiłam olej ln ianiy, był jeden w sklepie, więc sie specjalnie mu nie przyglądałam, tylko kupiłam. No i tak- jest napisane: olej lniany z pierwszego tłoczenia, rafinowany… W składzie na 100 ml oleju -tłuszczu- 92 g, w tym: nasycone: 8g, jednonienasycone: 21g, wielonienasycone 63g (omega-3 47g, omega-6 16g).
Jak to się ma do oleju tłoczonego na zimno? Czy ten, który kupiłam jest coś wart? To rafinowanie mnie trochę odstrasza… Ale zupełnie nie zauważyłam tego słowa w sklepie 😉
Niestety nie o taki olej lniany chodziło.. Tłoczony na zimno ma zupełnie inne proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (51% stanowią omega-3). Jest do kupienia w sklepach eko/zielarskich, przechowywany w lodówce, w ciemnej szklanej butelce.
Dziękuję za odpowiedź. Już kupiłam odpowiedni olej i właśnie jedliśmy z twarożkiem i szczypiorkiem 🙂
Super 🙂 To smacznego i na zdrowie!
Witam, Pani Kamilo moglaby Pani zaproponowac jeszcze jakies zastosowanie oleju lnianego? Mam problemy skorne i wciaz brak mi pomyslow do czego mozna go stosowac aby bylo smacznie i zdrowo 🙂
Witam, kwasy omega-3 z oleju lnianego są najłatwiej przyswajane przez organizm w towarzystwie aminokwasów siarkowym, których z kolei dobrym źródłem są m.in. sery twarogowe, jogurty naturalne. Można go używać jako dodatek do twarożków i jogurtów zarówno na słodko jak i wytrwanie. Polecam też jako dressing do sałatek z mozzarellą, czy fetą. Na problemy skórne polecam gorąco picie naparu ze zmielonego siemienia lnianego i regularne jedzenie awokado!