Pyszna i prosta pasta z fasoli
W mojej lodówce zawsze znajdziecie jakąś pastę do chleba! Jakby nie było, bycie kanapkożercą zobowiązuje 😉 Dziś polecam smarowidło z białej fasoli w dwóch odsłonach. Z awokado, kiełkami i pomidorkami w obu wersjach smakuje obłędnie!
Biała fasola jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza folianów i witaminy B6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), wapnia, magnezu, żelaza, cynku i jodu. Polecam szczególnie kobietom w ciąży, jak i wszystkim żyjącym w ciągłym stresie.
Przepis na pastę nr 1:
200g suchych nasion białej fasoli
5-6 suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki pasty tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
mała szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Fasolę moczymy przez noc, płuczemy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy z pokrojonymi śliwkami, czosnkiem i pozostałymi składnikami.
Przepis na pastę nr 2:
200g suchych nasion białej fasoli
4-5 kawałków suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
listki świeżego tymianku
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Fasolę moczymy przez noc, płuczemy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania delikatnie solimy. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy z posiekanym czosnkiem, suszonymi pomidorami, tymiankiem i oliwą. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!