Lekka wiosenna sałatka z jajkiem – pyszna!

sałatka z jajkiem i szczypiorkiem

Młody szpinak, jajo od szczęśliwej kury, kiełki rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i sos musztardowy – tylko tyle wystarczy by dostarczyć sobie ogromnej dawki witaminy C, A, K, folianów, luteiny, zeaksantyny, lecytyny, chlorofilu, cynku, żelaza, pełnej gamy aminokwasów egzogennych i nienasyconych kwasów tłuszczowych 🙂 Polecam na lunch lub kolację! Jest pysznie, lekko i zdrowo 🙂

Przepis na 1 porcję:
Garść liści szpinaku
garść kiełków rzodkiewki
1/2 ogórka gruntowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 jaja ugotowane na twardo
Sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju lnianego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
świeżo mielony pieprz.
Kroimy ogórka i jajo, przygotowujemy sos. Wykładamy szpinak na talerz lub wkładamy do pudełka, dodajemy pozostałe składniki i polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *