Kremowe risotto z brokułami – grasz w zielone? :)
Uwielbiam zielony! To kolor, który jest symbolem nadziei, przywraca równowagę i harmonię, uspokaja.
Zielonego na naszych talerzach nigdy nie powinno brakować. Zielone warzywa mają absolutnie cudowne właściwości zdrowotne, naprawcze, wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy C, K, wapnia, magnezu i żelaza. A to tylko namiastka ich wartości odżywczych!
Propozycja na dzisiejszy obiad to zielone risotto z brokułami i groszkiem, do zrobienia w 15 minut, lekko słodkie, kremowe, po prostu pyszne!
Podaję przepis na 2 porcje:
-150g suchego ryżu do risotto (np. Arborio)
-1 szklanka bulionu warzywnego
-1 brokuł
-1 mała czerwona cebula
-garść zielonego groszku
-2 łyżeczki sklarowanego masła
-szczypta soli i pieprzu.
Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Wsypujemy ryż i podlewamy bulionem. Dodajemy pokrojonego brokuła i groszek. Podlewamy bulionem i dusimy aż woda odparuje, a ryż będzie idealny – al dente 🙂 Przyprawiamy ewentualnie do smaku i podajemy!