Sałatka z jarmużem, soczewicą i batatem
Kochani, dzielę się dziś z Wami pomysłem na wyjątkową sałatkę. Jest tak pyszna, że odkąd wpadła mi do głowy i zrobiłam ją po raz pierwszy, cały czas za mną chodzi 🙂 Bardzo polecam! Dajcie jej szansę nawet jeżeli fanami jarmużu dotąd nie byliście. Ja jego miłośniczką nie jestem, ale ta sałatka skradła moje serce. Jarmuż bywa nazywany królem warzyw 😉 Jednym z jego propagatorów jest dr Joel Fuhrman, który wprowadził system oceny produktów żywnościowych, zwany skalą ANDI (Aggregate Nutrient Density Index). Skala Andi to rozszerzenie tabel wartości odżywczej o analizę żywności pod kątem zawartości związków antyoksydacyjnych i ich zdolności do absorbowania wolnych rodników. Jarmuż wypadł w „testach” wspaniale, zdobył maksymalną ilość punktów i zajął pierwsze miejsce 😉 Pamiętajmy jednak, że dieta jest zdrowa tylko wtedy, gdy dba o nasz komfort biopsychospołeczny i że warto podążać w odżywianiu za przyjemnością! Jeżeli nie darzycie jarmużu sympatią, to spokojnie. Nie jest niezbędnym składnikiem zdrowego menu 😉 Na szczęście wybór warzyw jest ogromny i każdy może znaleźć coś dla siebie!
Przepis na 2 porcje:
* 8 dużych liści jarmużu
* 1 duży batat
* 60-70g soczewicy (masa przed ugotowaniem)
* 1 mała czerwona cebula
* ziarna z 1/2 granatu
* 2 łyżki kaparów
* 1-2 łyżki oliwy czosnkowej
* szczypta soli, oliwa z oliwek do skropienia batata przed pieczeniem
* świeżo mielony pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210st.C. Batata obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut na środkowej półce, bez termoobiegu (5 minut przed końcem ustawiam funkcję grilla). W międzyczasie gotujemy soczewicę (wcześniej płuczemy na sitku i zalewamy wodą, odcedzamy i wsypujemy do garnka. Gotujemy ok. 30 minut, solimy tuż przed końcem). Jarmuż myjemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski, oprószamy solą, dodajemy oliwę czosnkową i masujemy go chwilę dłońmi. Cebulę kroimy w piórka. Do jarmużu dodajemy upieczonego batata, ugotowaną soczewicę i pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!