Krem z pomidorów
Kochani, dziś mam dla Was przepis na prosty, a jednocześnie pyszny, krem z pomidorów. Zimą najlepiej sprawdzą się pomidory z puszki bądź te zamknięte latem własnoręcznie w słoiku 🙂
Moje „receptury” są tak banalne, że czasem zastanawiam się, czy aby godne publikacji na blogu 😉 Po chwili niepewności, przychodzi myśl, że warto, bo chcę Wam pokazać, że zdrowe odżywianie właśnie jest proste i dla każdego. Dla tych, którym czasu brakuje bądź gotować nie lubią. Dla tych też, którzy jak ja, do gotowania „drygu” nie mają. Dryg nie jest potrzebny 😉
Kiedyś moja pacjentka (z wieloletnim doświadczeniem kulinarnym) zdradziła mi sekret dobrej zupy pomidorowej 🙂 To CEBULA. Dużo cebuli! Szklonej tak długo aż będzie słodka jak cukierek 🙂 Sprawdziłam i potwierdzam! Cebula to prawdziwy skarb! Zwłaszcza czerwona. Jest jednym z najbogatszych źródeł kwercetyny – silnego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera również antocyjany, które pomagają regulować poziom glukozy we krwi i hamują proces glikacji (to nieenzymatyczna modyfikacja naszych białek ustrojowych, w tym kolagenu, przez glukozę, fruktozę i inne cukry. Z glikacją związany jest również stres oksydacyjny.). Allicyna natomiast, związek nadający cebuli charakterystyczny smak i zapach, wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
Tyle dobroci w skromnej cebuli 🙂
Każdy kto poświęca chwilę na samodzielne przygotowywanie posiłków, praktykuje medycynę. Medycynę stylu życia. To niezwykle skuteczna forma profilaktyki zdrowotnej i terapii wszystkich chorób cywilizacyjnych. Wpływ diety na funkcjonowanie naszego organizmu jest ogromny. I bezdyskusyjny. Po latach bagatelizowania tego tematu, odżywianie zaczyna zajmować wreszcie należne mu miejsce. Coraz częściej trafiają do mnie pacjenci, których do wizyty u dietetyka zachęcił lekarz. Lekarz, który powiedział, że zanim sięgniemy po farmaceutyki, spróbujmy dietą przywrócić w organizmie równowagę. Bardzo mnie cieszy, że zaczynamy świadomie korzystać z mocy dobrego odżywiania!
Przepis na 2 porcje:
400g pomidorów (u mnie Pelati z puszki)
1 duża czerwona cebula (pokrojona)
1-1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki mielonych migdałów
1-2 łyżki śmietanki kokosowej lub śmietany 12-18%tł.
1 łyżka oliwy z oliwek lub klarowanego masła + kilka kropli oliwy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki prażonych pestek dyni
dowolne świeże zioła
W garnuszku rozgrzewamy oliwę/masła. Wrzucamy cebulę i szklimy tak długo aż będzie miękka i słodka. Dodajemy pomidory, wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy ocet i miód, przyprawiamy do smaku. Miksujemy na krem. Dodajemy migdały i śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy. Nalewamy do miseczek, posypujemy pestkami, dekorujemy oliwą i dowolnymi ziołami. Smacznego!