Domowe „Belriso” :)
Przygotowałam ostatnio coś pysznego na przekąskę i postanowiłam podzielić się z Wami tym pomysłem. To ryż na mleczku kokosowym z konfiturą wiśniową, ziarnami granatu i migdałami, czyli domowe „Belriso” (którego pod koniec lat 90-tych byłam wielką fanką ;)). Miejsce syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, aromatów i substancji zagęszczających, zajęły antocyjany 🙂 To grupa cudownych związków, które wymiatają wolne rodniki, czyli niwelują skutki stresu oksydacyjnego. Czerpiemy z nich masę korzyści! Ich źródłem są wiśnie, ziarna granatu i inne owoce w zachwycających kolorach głębokiej czerwieni i fioletu. Polecam!
Przepis na 2 porcje:
100g suchego ryżu (u mnie Basmati)
150ml mleczka kokosowego (polecam Real Thai)
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka konfitury wiśniowej
ziarna z 1/2 granatu
garstka migdałów
woda, sól.
Ryż gotujemy ok. 12 minut w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1:2. Pod koniec gotowania wlewamy połowę porcji mleczka kokosowego, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy i zostawiamy w garnuszku pod przykryciem. Migdały prażymy na suchej patelni kilka minut i kroimy. Konfiturę mieszamy z łyżką gorącej wody. Gotowy ryż nakładamy do miseczek, dolewamy mleczka, nakładamy sos wiśniowy, posypujemy ziarnami granatu i migdałami. Smacznego! 🙂