Sałatka z kaszą gryczaną, czyli pomysł na zdrowy lunchbox :)

sałatka z kaszą i brokułami

Jedzenie to moja miłość i nie ma w tych słowach przesady 🙂 Facynuje mnie feeria barw świata roślin. Marzy mi się, by w takie kolory się ubrać 🙂 Nieszczęście w szczęściu, że natura jest nie do podrobienia, a jedyne co jesteśmy w stanie zrobić, to niedoskonała kopia.. 🙂 Zdrowe jedzenie karmi wszystkie zmysły!

Dzisiejsza sałatka jest bardzo uniwersalna, wegańska i bezglutenowa, pyszna, sycąca i pełna wartościowej energii! Ma super antyoksydacyjny power, jest świetnym źródłem witamin: A, E, K, C i z grupy B (w tym folianów), a także minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo, cynk i jod. Polecam na lunch lub kolację.

Przepis na 1 porcję:
50g suchej niepalonej kaszy gryczanej
5 różyczek brokułów
1-2 łyżki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
Ziarna z 1/4 owocu granatu
1 łyżka uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu.
Kaszę wrzucamy do wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-17 minut. Różyczki brokułów blanszujemy w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę mieszamy z musztardą i olejem/oliwą. Dodajemy fasolę, brokuła, ziarna granatu i szczypiorek. Posypujemy prażonymi migdałami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *