Sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i malinowym sosem

sałatka ze szparagami i kaszą

Szparagi można jeść na tyle różnych sposobów, że nie ma mowy o nudzie 😉 Dziś polecam Wam pyszną sałatkę, idealną na lunch do pracy, kolację w domu lub posiłek w podróży. Można ją zapakować do słoika. Wtedy na dno wlewamy malinowy winegret, kolejną warstwą jest kasza, następnie pomidorki i szparagi, a na koniec rukola, świeżo mielony pieprz i gotowe 🙂 Jest banalnie prosta, a jakże odżywcza i smaczna!

Przepis na 1 porcję:
2 garści rukoli
50g suchej niepalonej kaszy gryczanej
3-4 szparagi
kilka pomidorków koktajlowych
szczypta soli i pieprzu.
Sos:
5 malin
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Kaszę gotujemy 12-13 minut w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy na 3 i wrzucamy do kaszy w połowie gotowania. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół. Przygotowujemy sos, rozgniatając maliny widelcem i dodając pozostałe składniki. Układamy rukolę na talerzu, dodajemy kaszę ze szparagami, pomidorki, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *