Sernik z ricotty na gryczanym spodzie

sernik z ricotty

Kochani, zapraszam na pyszny włoski sernik! Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie całości zajmie Wam dosłownie 15 minut 🙂 Czekoladowy spód z dodatkiem aromatycznej skórki z pomarańczy, idealnie komponuje się z waniliową masą. Ciasto jest bez glutenu, ale polecam absolutnie wszystkim! Fajna i zdrowa alternatywa dla klasycznego sernika 🙂

Przepis na ciasto średnicy 22-24cm:
Spód:
180g mąki gryczanej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki 100% kakao
3 łyżki oleju kokosowego (70g)
2 łyżki mleka owsianego
200g daktyli (świeżych lub suszonych wcześniej namoczonych)
100ml wody
2 białka jaj
skórka otarta z pomarańczy
szczypta soli
Nadzienie:
500g sera ricotta
5-6 łyżek miodu
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka mielonych ziaren wanilii
3 jajka.
W malakserze/blenderze umieszczamy daktyle, wlewamy wodę i miksujemy. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, kakao, szczyptę soli, skórkę otartą z pomarańczy, dodajemy olej, zmiksowane daktyle z wodą, mleko i białka, łączymy wszystkie, zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 min. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, następnie jej spód i boki do połowy wysokości wylepiamy dokładnie schłodzonym ciastem (dociskamy łyżką, wyrównujemy) i odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C.
Oddzielamy białka od żółtek. Ricottę mieszamy z mąką ryżową, wanilią, miodem i żółtkami. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do serowej masy. Wyjmujemy tortownicę z lodówki, wylewamy masę serową na spód, wyrównujemy łyżką i gotowe. Pieczemy 40 minut, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *