Wiosna na talerzu!
Wiosnę witam bardzo lekką, pyszną i kolorową sałatką. Stawia na nogi, budzi do życia i regeneruje. Tryska dobrą energią! Oczyszcza z toksyn i odkwasza. Dostarcza mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, folianów, potasu, wapnia i magnezu. Do tego witamina K, E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Tak wyposażony organizm jest odporny na stres i infekcje! Gorąco polecam 🙂
Przepis na 1 porcję:
Duża garść roszponki
1/2 mango
1/2 ogórka
1/2 pomarańczowej papryki
2 łyżki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
Sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Mango i ogórka obieramy, kroimy razem z papryką w kostkę. Przygotowujemy sos. Wykładamy na talerz roszponkę, dodajemy pozostałe składniki, polewamy sosem.