Spaghetti w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą
Kochani, czuję potrzebę, by czym prędzej podzielić się z Wami poniższym przepisem 🙂 Spełnia trzy podstawowe warunki, którymi staram się kierować w kuchni. Jest prosty, pyszny i zdrowy! 🙂 Idealny na jesienny obiad, potrójnie pomidorowy, bardzo sycący. Najlepiej smakuje „dojrzały”, drugiego, a nawet trzeciego dnia. Moja rodzina go uwielbia 🙂 Polecam z całego serca!
Przepis na 4 porcje:
350g suchego makaronu spaghetti (z Durum)
100g suchej czerwonej soczewicy
400g pomidorów Pelati (z puszki)
300g passaty pomidorowej
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 kawałki suszonych pomidorów
1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej słodkiej)
1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub posiekanego świeżego)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeża bazylia.
Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podsmażamy i dodajemy rozmaryn. Wlewamy passatę/przecier, dodajemy pomidory, zagotowujemy, wsypujemy soczewicę, mieszamy, dodajemy wędzoną paprykę, suszone oregano i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30-35 minut. Podlewamy ewentualnie odrobiną wody. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony mieszamy z sosem i nakładamy. Smacznego!
Miłego weekendu Kochani!
Bardzo ale to bardzo smaczny sos. Dorzucilam jeszcze kapary i troche zielonej soczewicy?
Mniam
Bardzo się cieszę, że smakuje, w dodatku w różnych wariantach 🙂 Dziękuję za komentarz! Bardzo fajnie wiedzieć, że przepisy nie tylko są w użyciu, ale też przypadają do gustu! Pozdrawiam ciepło 🙂
Dołączam się do pochwał 🙂 Było pyszne!
Ale mi miło! Bardzo się cieszę i dziękuję za wieści! <3 🙂
Bardzo fajny przepis .Zaglądam tu często 😉
Bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam jak najczęściej! <3
Pyszne! Czegoś takiego szukałam. Od siebie dodałam szczyptę cynamonu, bo uwielbiam do pomidorów i ocet balsamiczny. Poltoraroczna córka zjadła dwie dokladki, a 3 latek pół porządnej porcji dla dorosłego 🙂 Mąż woli mięsne ale…pech to ja gotuje hahaha.
Bardzo się cieszę, że smakowało prawie całej rodzinie! 😉 🙂 Ocet balsamiczny faktycznie super podkręca smak, a cynamon uwielbiam do wszystkiego, więc w takiej wersji na pewno było pyszne!
Pyyycha! Przepis gości u nas raz w tygodniu, dziękujemy 😀
Bardzo się cieszę! I to ja dziękuję – za komentarz! 🙂 <3
Właśnie zrobiłam to spaghetti, zjadłam, pycha!!! 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za komentarz! Wypatruję ich z utęsknieniem i niecierpliwością! 🙂