Toskański pudding z ricotty – lekka słodycz :)

wloski deser

Moja propozycja na dziś to lekki, odżywczy włoski deser – idealny na jesienny podwieczorek 🙂 Robi się dosłownie 5 minut+15 minut w piekarniku! Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na 2 porcje:
125g sera ricotta
1 żółtko
1 łyżka miodu (może być syrop daktylowy/klonowy)
mała garstka ulubionych suszonych owoców (u mnie rodzynki i suszone morele, pokrojone na mniejsze kawałki, zalane gorącą wodą, odstawione na chwilę, odcedzone)
szczypta cynamonu.

Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do kokilek i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180st.C. Na koniec dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.
Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *