Trochę słońca i słodyczy – czyli czekoladowy pudding z egzotycznym musem!

SONY DSC

Od rana pracuję przy zapalonym świetle, a to oznacza jedno – brak słońca! Postanowiłam więc wprowadzić go trochę do mojego dzisiejszego menu 🙂
Proponuję pyszny czekoladowy pudding z chia z musem, w którym spotyka się egzotyczne mango i owoc kaki z naszą rodzimą marchewką 🙂 Jest pysznie!

Przepis na 1 porcję puddingu:
3-4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
1/2 szklanki napoju owsianego lub mleka
2 daktyle (świeże lub suszone)
1 kostka gorzkiej czekolady 85%
1 łyżka 100% surowego kakao
szczypta wanilii, kardamonu i pieprzu cayenne
1 łyżka ziaren granatu na wierzch.
W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko, rozpuszczamy w nim czekoladę, dodajemy kakao i przyprawy, wrzucamy daktyle. Po zdjęciu z ognia przelewamy do blendera i miksujemy. Do pucharka wsypujemy nasiona chia, zalewamy czekoladowym mlekiem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia (można też zostawić na noc w lodówce). W międzyczasie przygotowujemy mus.
Przepis na 4 porcje musu:
1 mango
1 kaki
1 marchew
troszkę wody
szczypta kurkumy.
Owoce i marchew obieramy, kroimy i przekładamy do blendera. Miksujemy z odrobiną wody i kurkumą kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mus można przechowywać w lodówce 2 dni.
Na pudding wykładamy mus, posypujemy ziarnami granatu i gotowe! Smacznego!

Ten deser wykazuje tak wysoką, że aż rzadko spotykaną gęstość odżywczą, także można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia! Dla zdrowia i urody na II śniadanie lub podwieczorek 🙂 Dostarcza m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów omega-3 i błonnika pokarmowego.

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *