Ciasteczka najzdrowsze na świecie!

 

SONY DSCU mnie za oknem jest jak w BAJCE! Świat przykryty białą kołderką wygląda absolutnie magicznie 🙂
Magiczne są też ciasteczka, które upiekłam na weekend! To moja ulubiona, a przy okazji najzdrowsza i najprostsza wersja ciasteczek owsianych 🙂 Wegańska – bez jajek i masła!

Przepis na 10 ciasteczek:
1 szklanka płatków owsianych
1 duży dojrzały banan
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka sezamowej pasty tahini
1 łyżka syropu z agawy/miodu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. W miseczce rozdrabniamy widelcem banana, wsypujemy płatki, sezam, suszoną żurawinę, dodajemy pastę tahini i łyżkę miodu lub syropu z agawy. Wszystko mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ciasto, lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-17 minut.

Te ciasteczka to skarbnica witamin z grupy B, witaminy E, zwanej witaminą młodości, potasu, wapnia i magnezu. Do tego sezam i banany to źródło tryptofanu – aminokwasu niezbędnego do syntezy serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”. Taki zestaw składników odżywczych czyni z nich nie tylko fajną przekąskę do weekendowej kawy, ale i skutecznego pogromcę stresu w pracy!

Śnieżnego szaleństwa i miłego weekendu Wam życzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *