Bulgur w sałacie :)

SONY DSC

Dziś prosta, szybka i pyszna propozycja na lunch lub kolację – sałatka z kaszą bulgur. Świetna jako posiłek „na wynos”, do pudełka. Gorąco polecam!

Bulgur to bogata w składniki odżywcze kasza otrzymywana z ziaren pszenicy Durum. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza folianów), potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Ma niski indeks glikemiczny i aż 8g błonnika pokarmowego. A ten jak wiecie czyni cuda 🙂

Przepis na 1 porcję:
60g suchej kaszy bulgur
1/2 awokado
4 pomidorki koktajlowe
ziarna z 1/4 owocu granatu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z limonki
listki świeżego majeranku
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 13-15 minut. Pestki prażymy na suchej patelni, pomidorki kroimy na ćwiartki, a awokado w kostkę. Do odcedzonej kaszy dodajemy oliwę i sok z limonki, później pozostałe składniki, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *