Bulgur z soczewicą i szpinakiem

SONY DSC

Kochani, dziś wrzucam prosty i pyszny pomysł na kaszę bulgur, którą osobiście uwielbiam (chyba mam słabość do pszenicy Durum ;)), a która jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnej energii, potrzebnej każdej komórce naszego ciała, bogatej w witaminy z grupy B, w tym foliany, potas, magnez oraz fosfor.

Przepis na 1 porcję:
90-100g suchej kaszy bulgur
2-3 łyżki suchej czerwonej lub żółtej soczewicy
garść liści szpinaku
1/2 czerwonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Po 2 szczypty: kardamonu, gałki muszkatołowej, soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Soczewicę i szpinak płuczemy. Na rozgrzanym oleju szklimy czosnek i cebulę, przyprawiamy szczyptą soli, kardamonu i gałki, wsypujemy bulgur, mieszamy i podprażamy. Dodajemy soczewicę i wlewamy partiami wodę od czasu do czasu mieszając. Po 7-8 minutach dodajemy szpinak, doprawiamy ewentualnie do smaku, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Pilnujemy poziom wody – kasza i soczewica chłonie, my dolewamy. Po 18-20 minutach kasza i soczewica będą gotowe. Na koniec dodajemy natkę lub kolendrę, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe!
Smacznego!

Komentarze: 3

  1. Joanna says:

    To danie robiłam już kilka razy – zdrowe, smaczne, szybkie w wykonaniu i najważniejsze – smakuje mojej córci, która jada niechętnie, szczególnie warzywa. Bardzo podoba mi się to, że porcje są wymierzone na 1-2 osoby. Dziękuję za Pani blog, już przymierzam się do wykonania kolejnych przepisów 🙂

  2. Joanna says:

    To pierwszy Pani przepis, z którego skorzystałam gotując dla mojej 19 miesięcznej córci – niejadka. Z zachwytem patrzyłam jak zjada całą nałożoną porcję:) Reszta była dla mamy, polecam innym – wyszło pysznie:)

    • Kamila Wrzesińska says:

      Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję za komentarz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *