Makaron z tuńczykiem i oliwkami, czyli obiad dla zapracowanych!
Jeżeli myślicie, że nie macie czasu na zdrowe odżywianie i samodzielne gotowanie, to sprawdźcie koniecznie ten przepis 🙂 Gdyby nie trzeba było czekać 10 minut na makaron, to obiad byłby gotowy w 5 minut 🙂 Polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym! Jest pysznie i zdrowo!
Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu (u mnie penne rigate)
1 puszka tuńczyka (140g)
5 czarnych oliwek
8 pomidorków koktajlowych
2 garstki rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce do miseczki, do której dodajemy oliwę. Oliwki i pomidorki kroimy w krążki. Odcedzony makaron przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy oliwę z czosnkiem, tuńczyka, oliwki i pomidorki. Mieszamy, nakładamy na talerze, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dodajemy po garstce rukoli. 1 porcja ma ok. 480kcal.
Smacznego!
Zrobiłam dziś to danie i muszę przyznać że bardzo mi zasmakowalo. Wprawdzie tuńczyka zastąpiłam zalegającą puszką szprotek, ale i tak wyszło fajne. Dziękuję:)
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Zapraszam gorąco po więcej przepisów 🙂